Vacatures en vrijwilligerswerk

Bibliotheek Katwijk is de bibliotheek én huiskamer voor iedereen in de gemeente Katwijk. We willen je inspireren en helpen leren en ontwikkelen, of je nu lid bent of niet. Wees welkom en geniet alleen of met de hele familie van onze workshops en filmavonden, de Makersplaets en natuurlijk altijd de allernieuwste boeken!

Bibliotheek Katwijk is een actieve organisatie die volop in beweging is en waarbij de persoonlijke ontwikkeling van alle inwoners van de gemeente Katwijk centraal staat. Wij geloven dat iedereen een plek in de samenleving verdient. Daar dragen we aan bij door mensen vooruit te helpen. We werken hierin samen met veel partners.


Bibliotheek Katwijk zoekt een vrijwilliger VoorleesExpress – voorlezer

Wil je bijdragen aan meer kansen voor kinderen en houd je van boeken en voorlezen? Dan is het programma de VoorleesExpress misschien wel iets voor jou!

Voor veel ouders is samen lezen met hun kinderen geen vanzelfsprekendheid. VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Als voorlezer introduceer en begeleid je het voorleesritueel in het gezin. Je laat zien dat lezen leuk en gezellig is en dat kinderen daar heel veel van leren.

Dit ga je doen:

Gedurende 20 weken lees je 1 uur per week op een vast tijdstip voor in een gezin met kinderen tussen 2 en 10 jaar. Precieze dag en tijd wordt in overleg bepaald. Halverwege het traject bezoeken jullie samen de bibliotheek en laat je de ouders en kinderen zien welke boeken passend zijn en hoe je boeken kunt lenen.

Dit vragen wij van jou:

 • Je bent ouder dan 18 jaar
 • Je hebt een goede beheersing van de Nederlandse taal
 • Je hebt affiniteit met kinderen en gezinnen en oprechte interesse in mensen
 • Je hebt een groot enthousiasme voor (voor)lezen en boeken
 • Je bent betrokken en zorgvuldig
 • Je bent betrouwbaar, integer en flexibel
 • Je bent bereid je gedurende minimaal een half jaar aan het project te verbinden

Voordat je start is er een uitgebreide trainingsprocedure. Je kunt altijd een beroep doen op een professional van de bibliotheek. Daarnaast word je als voorlezer ondersteund door een vaste coördinator.

Ben je geïnteresseerd in deze functie?

Meld je aan via: pjansen@bibliotheekkatwijk.nl. We nemen dan contact met je op voor een kennismakingsgesprek.


Bibliotheek Katwijk zoekt Taalcoach-vrijwilligers

Ga aan de slag als Taalcoach en help iemand verder met de Nederlandse taal

Veel mensen willen de Nederlandse taal leren of verbeteren. Er is een grote behoefte aan taalcoaches die daarbij kunnen helpen. Wie zelf goed Nederlands spreekt en het fijn vindt om iemand te helpen, kan taalcoach worden. 

Dit ga je doen:

Taalcoaches zijn vrijwilligers die mensen verder helpen met de Nederlandse taal. Degene die Nederlands wil leren geeft aan waarmee hij/zij geholpen wil worden en de taalcoach ondersteunt dat. Dit kan door samen te praten, te lezen en/of door te helpen met huiswerk: vaak spreken taalcoach en taalleerder wekelijks af om een uur/anderhalve uur samen te werken. 

Dit vragen wij van jou:

 • Je spreekt goed Nederlands
 • Je hebt een hart voor mensen 
 • Je bent betrouwbaar en geduldig
 • Je wilt je verdiepen in iemand van een andere cultuur
 • Je bent flexibel 
 • Je bent betrokken

Voordat je aan de slag gaat krijg je een gratis Taalcoachcursus aangeboden. In deze cursus leer je meer over hoe een nieuwe Nederlander de taal leert. Ook besteden we aandacht aan interculturele communicatie. 

Je kunt altijd advies vragen aan de medewerkers van de bibliotheek en wij blijven bij de begeleiding betrokken. In de bibliotheek staan oefenboeken en er zijn taalprogramma’s op de computer beschikbaar.

Ben je geïnteresseerd in deze functie? Meld je aan via akrouwel@bibliotheekkatwijk.nl of mkromhout@bibliotheekkatwijk.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met je op om even kennis te maken.