Taalactiviteiten /Nederlands leren

Bij de bibliotheek ondersteunen wij mensen die moeite hebben met taal. Dit kan zijn met spreken, lezen of schrijven. Gedurende het hele jaar bieden wij mogelijkheden om aan taalvaardigheid te werken. Het maakt niet uit welk niveau iemand heeft, iedereen kan meedoen.

Taalcafé

Het taalcafé is een plek waar iedereen welkom is die beter Nederlands wil leren praten. We beginnen deze bijeenkomsten centraal met een korte presentatie over een alledaags onderwerp. Daarna gaan we in groepjes uiteen om verder door te praten over het onderwerp. Men wordt hier ingedeeld op zijn/haar eigen niveau. Mensen worden geholpen met het formuleren van zinnen en het begrijpen van de informatie die is verteld.

Het taalcafé is iedere dinsdagmiddag van 14.00-15.00 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever.

Leeskring

Tijdens de leeskringen gaan we aan de slag met het lezen van een boek. Er wordt samen gelezen in een eenvoudig boek en moeilijke woorden worden met elkaar besproken. Zowel technisch lezen als begrijpend lezen komt hier aan bod.

De leeskringen zijn iedere dinsdag van 13.00-14.00 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever en iedere donderdag van 10.00-11.00 uur in buurthuis de Schelp.  

Schrijftafel

De naam zegt het al, bij de schrijftafel oefenen we met Nederlands schrijven. Het niveau maakt niet uit, iedereen is welkom. Voordat we beginnen met de schrijfoefeningen wordt iedereen eerst ingedeeld op zijn/haar niveau. Daarna is er individuele begeleiding door vrijwilligers van het digiTaalhuis.

De schrijftafel is iedere donderdag van 10.30-11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. 

Nieuwscafé

Het zal geen verrassing zijn wat we hier doen, maar in het nieuwscafé bespreken we het nieuws. Met onze vaste vrijwilliger Koos lezen we een nieuwsbericht of kijken we naar het journaal over een nieuwswaardig onderwerp. Dit gaan we vervolgens met elkaar bespreken.

Het nieuwscafé is iedere dinsdag van 12.00-13.00 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever.

Voorlezen

Veel vrijwilligers zetten zich wekelijks in bij het digiTaalhuis. In buurthuis De Schelp lezen vrijwilligers bijvoorbeeld iedere donderdagmiddag van 16.00-17.00 uur voor aan kinderen en hun ouders. Daarnaast kunnen ouders ook op afspraak een voorleesworkshop komen volgen. Her leren ze hoe ze zelf kunnen voorlezen aan hun kinderen.

Kinderen kunnen ook op woensdagmiddag van 15.00-16.00 uur naar het voorleeshalfuurtje in de Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. Na het voorlezen wordt er ook nog geknutseld.