Een woordje Russisch in de bieb: workshop Cyrillisch schrift

Gepubliceerd op: 28 september 2016 15:42

Russische poster

In één avond het Cyrillisch alfabet ontcijferen/lezen en de eerste woorden Russisch leren? Ja, dat is een leuke uitdaging die wellicht toch minder moeilijk is dan het lijkt. Op maandag 25 september om 19.30 uur neemt Ruslandkenner Francisca Westgeest u mee in een eerste kennismaking met de Russische taal. Wegens het grote succes van deze workshop in het voorjaar, is deze nu opnieuw geprogrammeerd.

Russisch

Wat veel mensen misschien niet weten, is dat het Russisch gerust een wereldtaal mag worden genoemd. Niet alleen telt het 170 miljoen moedertaalsprekers, maar er zijn ook nog eens 110 miljoen mensen die het Russisch als tweede taal beheersen. Is het ontcijferen van het Cyrillisch alfabet nu echt zo moeilijk als het lijkt? Francisca Westgeest leert de deelnemers in deze workshop de verschillende tekens van het Cyrillische schrift zoals gebruikt in het Russisch te herkennen, te lezen en zelfs te schrijven.

Workshop Cyrillisch schrift

De workshop begint met een kort verhaal over de geschiedenis van het Cyrillische alfabet. Vervolgens wordt het Cyrillische schrift, zoals gebruikt in het Russisch, met bijbehorende klanken behandeld. Aan de hand van levendige voorbeelden zoals bekende Russische producten en bekende Sovjet propaganda posters, leren de deelnemers het Russisch lezen. Tijdens het lezen zal blijken dat veel Russische woorden ons al bekend zijn. De avond wordt afgesloten met enkele Russische woorden en zinnen waarmee een eerste gesprekje gemaakt kan worden.

Meedoen?

Een hele ervaring om in deze workshop iets meer te weten te komen van de Russische taal. Er kunnen maximaal twaalf deelnemers geplaatst worden bij de workshop Cyrillisch Schrift die op maandag 25 september om 19.30 uur in de Hoofdbibliotheek plaatsvindt. De kosten bedragen € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden. Aanmelden kan aan de balies van alle bibliotheekvestigingen of rechtstreeks hier.

До Свидания ! Do svidanya oftewel tot ziens.