Voorstelling: 'Tijd, dood en andere ongemakken' van Ton Hetebrij

Gepubliceerd op: 28 augustus 2017 12:14

foto van Ton Hetebrij

‘Tijd, dood en andere ongemakken’ is de titel van de bijzondere voorstelling van dichter en verhalenverteller Ton Hetebrij die op maandagavond 10 december om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek in première gaat. Op vrolijke en persoonlijke wijze houdt Ton Hetebrij zijn toehoorders een spiegel voor en betrekt hij iedereen bij de vragen die hem bezighouden. Altijd betrokken en met een filosofische inslag. Op reis met een koffer vol verhalen worden het blinde toeval en de onzekerheden in een mensenleven aangestipt. De voorstelling levert een avond op die mensen raakt en verbindt. De regie is in handen van Peter Minnee.

Reiziger in verhalen

Ton Hetebrij, die zich na veertig jaar docentschap heeft ontwikkeld tot een gerenommeerd verhalenverteller van diverse thema’s, ziet mensen als reizigers. Vanaf het moment dat we herinneringen opslaan worden we reizigers met verhalen. Deze koffers vol verhalen slepen we met ons mee. Aan het einde van de reis blijven ze ergens staan en verdwijnen onder het stof. Tenzij ze worden geopend en die verborgen verhalen worden doorverteld door een verteller die een vergeten reiziger opnieuw een stem geeft. Dat is wat Hetebrij in deze voorstelling nu precies gaat doen: “Ik wil een stem geven aan mensen die onzichtbaar zijn geworden, een stem geven aan wat herkenbaar is in onze eigen ervaringen. Dat laatste speelt een grote rol in mijn verhalenkeuze. Centraal staat het verhaal waarbij ik put uit mijn eigen bagage. Op basis daarvan heb ik andere verhalen gevonden die daar bij aansluiten en mij zeer aanspreken. Tijd, dood en andere ongemakken is zeker niet cynisch bedoeld maar wel een werkelijkheid waar je niet omheen kunt. Dat is wat ik in mijn verhalen te bieden heb.”

Meester en leerling

Tijdens zijn bassischooltijd zat regisseur/theatermaker Peter Minnee (51) als leerling bij Meester Hetebrij (72) in de vierde klas. Nu 40 jaar later kruisten hun beider paden elkaar weer. Samen sloegen zij de handen ineen om een voorstelling te ontwikkelen en draaien zij de rollen om. Begrippen als tijd, vergankelijkheid en de dood vormen de bron waar vanuit de verhalen voortkomen.
Peter Minnee is ruim dertig jaar actief op toneelgebied. Naast diverse regies van binnen- en buitenproducties ziet hij de samenwerking met Ton Hetebrij als een mooie uitdaging. Peter: “Het verhalen vertellen was voor mij een nog onbekende discipline. Het is niet alleen leuk om met je vroegere favoriete docent te mogen werken maar ook nog steeds leerzaam. En dat Ton nog wat kan opsteken van mijn regie-ervaring en we zo de meester leerling rollen soms omdraaien maakt de cirkel voor ons beiden rond.”

Toegangskaarten

Ton en Peter geven in deze voorstelling met woorden en beelden weer wat mensen raakt. Want: de essentie van verhalen vertellen is ervaringen doorgeven die mensen verbinden. Wil je erbij zijn op maandag 10 december om 20.00 uur in de bibliotheek en mee op reis gaan in de verhalen? Dat kan. Toegangskaarten zijn rechtstreeks hier te koop en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden.