Uitdagende lezing door schrijfster Josha Zwaan

Gepubliceerd op: 1 juli 2017 11:19

Foto Josha Zwaan

Schrijfster Josha Zwaan (1963) komt naar Katwijk. De auteur van onder meer de bestseller ‘Parnassia’ (2010) en ‘Zeevonk’ (2013) vertelt in de hoofdbibliotheek over haar werk, schrijverschap en zeker over haar nieuwste boek ‘Saturnusplein 3’, een aangrijpend levensverhaal over de liefde en een verwoest leven. Op woensdag 26 september om 19.30 uur kunt u Josha Zwaan zelf ontmoeten, haar vragen stellen en natuurlijk signeert zij in de pauze graag haar boeken.

Josha Zwaan

Auteur en schrijfdocent Josha Zwaan debuteerde met de roman ‘Parnassia’, waarin een joodse vrouw te maken krijgt met de gevolgen van oorlog en onderduiken. Het even zo prachtige ‘Zeevonk’ is haar tweede boek, in 2015 gevolgd door ‘Dwaallicht’, een hoopgevende roman over leven met psychische problemen. Over de impact van een nierziekte op haar zoon en haar familie schreef Josha Zwaan haar eerste non-fictieboek: ‘Zijspoor’. Haar nieuwste boek (2018) is ‘Saturnusplein 3’.

'Saturnusplein 3'

boekcover Saturnusplein 3

In ‘Saturnusplein 3’ wordt Lies van Gelder, een jonge Joodse vrouw, in 1934 kindermeisje bij een Joods gezin. Later trouwt ze met de oudste zoon, Daniel, een overtuigd communist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt hij in het verzet, maar als hij wordt opgepakt en gefusilleerd, blijft Lies achter met haar twee zoontjes. Met de oudste duikt ze onder, maar de jongste wordt ondergebracht bij een pleeggezin. Als ze hem na de bevrijding ophaalt, kent hij haar niet meer. Na de oorlog probeert ze de band met haar opgroeiende zoontjes te herstellen en ondertussen bij te dragen aan een communistische samenleving. De trauma's waar zij mee kampen, staan echte warmte en liefde in de weg en zo gaat hun moeizame verhouding van kwaad tot erger. De combinatie van een psychologisch portret van een beschadigde vrouw die niets meer kan voelen, de geschiedenis van het communisme en een schokkende persoonlijke ontwikkeling is gebaseerd op een authentieke familiegeschiedenis.

Josha Zwaan daagt met dit verhaal de lezer uit naar zichzelf te kijken. Hoe kunnen tegenslagen, eenzaamheid en verbittering iemand uiteindelijk zover brengen dat deze tot een onvergeeflijke daad komt? Hoeveel kan een mens verdragen? Josha Zwaan: “Mensen roepen heel makkelijk: zoiets zou ik nooit doen! Nou, ik ben in mijn werk personen tegengekomen van wie je niet verwacht dat ze tot afschuwelijke dingen in staat zijn. Het leven kan zoveel op je pad brengen, je weet van tevoren niet hoe je daarmee omgaat.”

Erbij zijn?

Iedereen is van harte uitgenodigd op woensdag 26 september om 19.30 uur in de Hoofdbibliotheek. In de pauze verzorgt Boekhandel Van der Meer de boekverkoop en is er tijd om een boek te laten signeren. Toegangskaarten zijn rechtstreeks hier te koop en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.