Bieb geeft boek cadeau bij Nederland Leest

Gepubliceerd op: 25 augustus 2017 16:11

Ik, robot

Tijdens de leesbevorderingscampagne Nederland Leest (1 t/m 30 november 2017) zetten de Nederlandse bibliotheken het thema ‘Robotica’ centraal. Lees de toekomst. En krijg het boek ‘Ik, robot’ van Isaac Asimov cadeau bij een bezoek aan de bieb in de maand november. Een echte sciencefictionklassieker.

Robotica is nadrukkelijk een thema dat overal in de maatschappij speelt. Niet alleen technische bedrijven, maar ook zorginstellingen, onderwijs instellingen, landbouw, culturele instellingen en zelfs de lokale middenstand hebben er mee te maken. De robots waren al een eeuw geleden voorspeld, maar ze komen er nu echt in grote getale. Binnen een paar jaar zijn zelfrijdende auto’s, bezorgdrones en machines met kunstmatige intelligentie de normaalste zaak van de wereld. En dat terwijl robots in fabrieken en bedrijfsterreinen natuurlijk al tientallen jaren bestaan. Tegenwoordig worden krantenartikelen al door bots geschreven. Waar eindigt dit? In een zonnige toekomst of is dit juist het begin van het einde van de mens? Wat staat ons de komende jaren te wachten?

Ik, robot

In de vier vestigingen van Bibliotheek Katwijk (Hoofdbibliotheek, Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever, Bibliotheek Rijnsburg in De Burgt en Bibliotheek Valkenburg in Het Dorpshuis) liggen honderden exemplaren klaar van het boek ‘Ik, robot’ van Isaac Asimov. De bibliotheek geeft elke bezoeker een gratis exemplaar mee. Zolang de voorraad strekt natuurlijk, want op=op.

‘Ik, robot’ bestaat uit negen verhalen die steeds een ander aspect van robotica centraal stellen. Ze worden aan elkaar verbonden door de figuur van de 75-jarige robotpsycholoog Susan Calvin. Zij heeft haar werkzame leven gesleten in dienst van de Amerikaanse robotproducent US-Robots & Mechanical Men Inc. In negen verhalen zijn we getuige van verschillende episodes uit haar loopbaan. Zij belichaamt het belang dat Asimov hechtte aan sociale kwaliteiten van robots. In zijn ogen moet een robot meer zijn dan een machine die alleen maar dom werk verricht of vecht.
“Deze verhalen behoren tot de meest invloedrijke die ooit over robots geschreven zijn. Asimov was een van de eerste schrijvers die van een robot meer maakte dan een lopende rekenmachine of een tinnen soldaat. In zijn ogen is het een mechanische medemens met een complex karakter en een indrukwekkende intelligentie, die met een jeugdige onbevangenheid naar onze wereld kijkt. En dat zet mij steeds weer aan het denken over de plaats die robots uiteindelijk onder ons in zullen nemen”, aldus een boekverkoper uit de 21ste-eeuw.

Filmavond

Op woensdagavond 15 november om 19.30 uur organiseren wij een filmavond in De Burgt in Rijnsburg in het kader van de Nederland Leest campagne. Toegang: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden. Kaarten zijn rechtstreeks hier te koop en in bibliotheekvestigingen.