Met Fik Meijer over de Via Appia

Gepubliceerd op: 24 december 2017 15:11

Voorkant boek Via Appia

De naam Via Appia heeft al vele eeuwen een magische klank. Het is een van de oudste Romeinse wegen en zeker is dat de weg zeer druk begaan werd door zwaar beladen karren want de sporen vindt men over de gehele route in het wegdek terug. Beroemd ook vanwege de catacomben en vele Romeinse grafmonumenten langs de weg. Schrijver en classicus Fik Meijer komt op maandag 19 februari om 20.00 uur in de Hoofdbieb vertellen over zijn nieuwe boek 'Via Appia: met Horatius langs de koningin der wegen'. Hierin volgt hij het spoor van de dichter Horatius, die in 37 voor Christus over de Via Appia reisde. Een avond vol prachtige verhalen uit het Romeinse Rijk.

De Via Appia en Horatius

In 312 v.Chr. werd het startsein gegeven voor de aanleg van de Via Appia, in 191 v.Chr. was de weg voltooid en konden reizigers zonder onderbrekingen de bijna 570 kilometer van Rome naar Brindisi afleggen. Eerst deden alleen soldaten dat, later volgden leden van officiële delegaties en heel veel handelaren, toeristen en pelgrims. Reisverslagen zijn er bijna niet. Er is één uitzondering: een satire van de dichter Horatius.

In 37 v.Chr. reisde hij over de Via Appia voor een diplomatieke missie. Fik Meijer volgt nu zijn spoor. Dit boek gaat over wagens en herbergen, kaarten en mijlstenen en over beroemde schrijvers en schilders die over de Via Appia hebben gelopen. Meijer beschrijft de weg en de stadjes in de nabije omgeving. Daarnaast vertelt hij over gedenkwaardige gebeurtenissen op of bij de Via Appia, zoals de moord op de radicale volkstribuun Clodius, het levenseinde van Cicero, de slachting van de mannen van de slavenleider Spartacus en over de gevolgen van de Slag bij Cannae en de inspanningen van verschillende keizers om de weg in goede staat te houden.

Fik Meijer

foto Fik Meijer

Fik Meijer (1942) studeerde klassieke talen en oude geschiedenis aan de Universiteit van Leiden. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar zeegeschiedenis van de klassieke oudheid en in 1999 hoogleraar oude geschiedenis. Sinds 2007 is hij met emeritaat.
De laatste vijftien jaar heeft hij zich met veel succes toegelegd op het schrijven van boeken voor een breed publiek, waaronder Gladiatoren, Paulus en Twee steden. Hij ontving in 2005 de Oikos publieksprijs, de onderscheiding voor een classicus die op voortreffelijke wijze de oudheid onder de aandacht van een groot publiek heeft gebracht.

Toegangskaarten

Het belooft het een mooie avond te worden. U kunt erbij zijn op 19 februari om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek. In de pauze is er boekverkoop door boekhandel Van der Meer. Toegangskaarten zijn te koop in alle bibliotheekvestigingen en rechtstreeks hier. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.