Lezing over dementie door Atie van Lieshoud

Gepubliceerd op: 3 augustus 2017 17:02

foto Atie van Lieshoud

In het kader van de Katwijkse Brainweek (15 t/m 22 september) kan iedereen op zaterdag 22 september om 11.00 uur aanschuiven bij een gratis ochtendlezing van Atie van Lieshoud over dementie. Zij vertelde in haar boek ‘Dat dingetje waar jij van houdt’ over haar persoonlijke ervaringen als vrouw wiens man al vroeg te horen krijgt dat hij dementie heeft. Nu brengt zij haar verhaal in de bibliotheek.

"Anders hoeft niet minder te zijn"

Voorkant boek: Dat dingetje waar jij van houdt

Zes jaar geleden verloor Atie van Lieshoud haar partner Pieter aan fronto temporale dementie, een ziekte die als een sluipschutter het brein van haar geliefde overnam. Haar ervaringen met de wereld van de dementie heeft zij opgetekend in een aantal korte verhalen, verschenen in een boek: ‘Dat dingetje waar jij van houdt’. In haar boek beschrijft Atie de gedragsveranderingen, de praktische en psychologische drempels die genomen moeten worden, het verval van taal en decorum, opname in het verpleeghuis (waar haar man tussen aanmerkelijk oudere dementerenden terecht komt) en de onafwendbare weg naar het einde. Meer nog dan de weergave van het proces is het een verslag van een liefde die zich ‘voegt’ naar de veranderingen, een poging om hoe dan ook steeds te omarmen wat er nog wél is en huwelijk en relatie inhoud te blijven geven.

Atie van Lieshoud verwoordt het zo: “We hebben mooie jaren gehad, mijn man en ik. Moeilijke jaren, absoluut, maar toch vooral mooie jaren en mijn man is tot het laatst toe mijn partner gebleven. Niks aan verloren gegaan. Ik geloof sowieso niet dat er – bijna per definitie – sprake is van jezelf en elkaar verliezen, zodra dementie in je leven komt. Ik heb het tegendeel ook ervaren, in mijn eigen situatie en bij anderen. Het wordt anders, ja dat klopt, maar anders hoeft niet minder te zijn. Dat wil ik graag vertellen: dat er op een ander niveau en op een andere manier een waardevolle relatie kan bestaan, waarin beide partners/partijen, ondanks alles, hun menselijke waardigheid behouden. Het is een moeilijke boodschap, omdat hij ingaat tegen de manier waarop er gewoonlijk naar dementie gekeken wordt, maar ik hoop dat het verhaal steun, zachtheid en begrip kan geven.”

Katwijkse Brainweek

Iedereen is van harte uitgenodigd om bij deze lezing te zijn op zaterdag 22 september om 11.00 tot 12.00 uur in de Hoofdbibliotheek. Voorafgaand aan de lezing van Atie van Lieshoud wordt er een korte introductie gegeven door een bestuurslid over de Vereniging Katwijkse Ziekte (www.hchwa-d.nl). Tijdens de Katwijkse Brainweek is er een thematafel in de bieb ingericht met allerlei info over hersenen, Alzheimer, dementie en over de Katwijkse ziekte. Na de lezing is het boek van Atie van Lieshoud te koop.