Lezing over bunkers Atlantikwall

Gepubliceerd op: 10 mei 2017 17:15

De Atlantikwall is de meer dan 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in bezette gebieden heeft aangelegd ter voorkoming van een geallieerde invasie. We kennen allemaal wel voorbeelden van bunkers en kanonnen die tot deze verdedigingslinie hoorden. Paul Harff van het Atlantikwall museum in Noordwijk vertelt in zijn lezing op zaterdag 18 augustus in de Hoofdbieb alles over de achtergronden van deze Atlantikwall met de nadruk op de bunkercomplexen aan de kust bij Katwijk en Noordwijk. Schuif gerust ook even aan.

Tastbare herinneringen aan het oorlogsverleden

Het is inmiddels 73 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Ondanks dat de generatie die de oorlog bewust heeft meegemaakt langzaam maar zeker uitsterft, blijft de oorlogsperiode tot de verbeelding spreken.
De verhalen van wat mensen zelf hebben meegemaakt worden daarbij steeds meer aangevuld door tastbare herinneringen. Tot die tastbare herinneringen behoren ook de achtergebleven bunkers van de Atlantikwall.

In de lezing van Paul Harff wordt uiteengezet waarom de verdedigingslinie werd gebouwd en hoe deze tot stand kwam. Aan de orde komen niet alleen de bunkers, maar ook de bewapening en de gevolgen voor de bewoners van het kustgebied. De nadruk ligt daarbij op de situatie bij Katwijk en Noordwijk.

Erbij zijn is gratis

Wie is geïnteresseerd in het verhaal van de Atlantikwall is op zaterdag 18 augustus van 10.30 tot 11.15 uur van harte uitgenodigd in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. De toegang is gratis. Na afloop van de lezing kan door kinderen vanaf 10 jaar het spel met de Break-in box Atlantik Wall worden gespeeld.

De Zomerbieb: wat kan er eigenlijk niet bij Bibliotheek Katwijk?