Interview met schrijfster Jolande Withuis

Gepubliceerd op: 18 november 2016 11:46

portret Jolande Withuis

Het is altijd een genoegen om een schrijver in de bibliotheek te ontvangen die een persoonlijke kijk geeft op zijn/haar werk. Op maandag 9 april om 20.00 uur ontvangt Bibliotheek Katwijk Jolande Withuis, schrijfster van onder meer de bestseller ‘Juliana, vorstin in een mannenwereld’. Presentatrice Carolien van Egmond interviewt haar over haar boeken en daarbij komt ook haar gloednieuwe titel ‘Raadselvader’ aan bod. En natuurlijk krijgt het publiek volop gelegenheid om vragen te stellen.

Juliana, vorstin in een mannenwereld

Juliana (1909-2004) was een door velen geliefde vorstin; niettemin weten we weinig van haar persoonlijk leven. Na een afgeschermde jeugd en na haar opbloei tijdens haar verblijf in Canada gedurende de Tweede Wereldoorlog, waarbij ze zich veel actiever inzette voor de geallieerde zaak dan veelal wordt gedacht, begon Juliana in 1948 vol ambitie aan haar ‘zware maar mooie’ taak. De competente prinses werd algauw geconfronteerd met grote persoonlijke en politieke teleurstellingen en haar regeringsperiode werd getekend door een reeks van crises. Juliana’s blijvende liefde voor prins Bernhard, die in 1936 als haar bevrijder uit de hemel was gevallen, werd haar achilleshiel. Hij bracht haar bijna ten val.

Niet eerder verscheen een zo uitgebreide, op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde biografie van de vorstin die velen beschouwen als ‘onze’ koningin. Withuis kon haar werk baseren op brieven en ander nooit eerder gepubliceerd privémateriaal. Daarmee schreef ze niet alleen een intieme en indringende levensgeschiedenis, maar ook een portret van een veelbewogen eeuw.

Jolande Withuis

Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Bij De Bezige Bij verschenen Erkenning (2002), Na het kamp (2005), De vrouw als mens (2007) en in 2008 Weest manlijk, zijt sterk, een biografie over verzetsman Pim Boellaard. In 2016 verscheen de bestseller Juliana. Vorstin in een mannenwereld, die werd genomineerd voor de Brusseprijs. Haar nieuwste boek ‘Raadselvader’ is net uit.

Toegangskaarten

Wie Jolande Withuis wil horen vertellen over haar werk en alles wat haar bezig houdt, is van harte welkom op 9 april in de Hoofdbibliotheek. Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier. Prijs voor bibliotheekleden € 7,- en voor niet-leden € 9,-.