Gezamenlijke maaltijd én filmavond

Gepubliceerd op: 28 augustus 2016 15:47

Gezamenlijke maaltijd

Al meerdere jaren is het een doorslaand succes: een gezellige maaltijd én een filmavond in de bibliotheek in het kader van de Week van de Alfabetisering. Op woensdag 6 september is het weer zover. In Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever begint om 18.30 uur het gezamenlijk eten. Iedereen kan volop genieten van heerlijke, zelfgemaakte gerechten uit verschillende culturen, verzorgd door Welzijnskwartier Medelanders. Daarna staat een indrukwekkende film/documentaire op het programma over een jonge vrouw die een artistieke vuist maakt tegen de desastreuze uithuwelijkpraktijk die haar vrijheid in de weg staat.

Film met een boodschap

In de film/documentaire wordt een jong meisje in Afghanistan gevolgd. In Afghanistan is het een eeuwenoude traditie dat vaak heel jonge meisjes als bruid worden verkocht aan meestal oudere mannen. Een gedwongen huwelijk leek ook voor dit meisje onafwendbaar. Maar ze heeft een droom en samen met haar onverzettelijkheid weet ze de activistische en indringende boodschap wereldwijd op belangrijke podia uit te dragen: ‘Een meisje is geen stuk vee’.

Niet goed kunnen lezen of schrijven

Niet voor niets staan deze gezamenlijke maaltijd én filmavond gepland op 6 september, in de Week van de Alfabetisering (4 t/m 10 september). 2,5 miljoen volwassenen in ons land zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen.
Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Helaas weten te weinig mensen in Nederland van dit probleem af. En hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer we kunnen doen. De bibliotheek zet zich, onder meer met het digiTaalhuis, in om zowel Nederlanders als immigranten beter Nederlands te leren lezen, spreken en schrijven. Deze avond staat dan ook mede in het teken van aandacht voor taal. En nog een speciaal verzoek: heeft u een smartphone, neem deze dan vooral mee naar de eet- en filmavond in de bieb.

Erbij zijn?

Iedereen is welkom op woensdag 6 september om 18.30 uur (zaal is open vanaf 18.00 uur) in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever om mee te eten en daarna de film te bekijken. Toegangskaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier. Prijs voor bibliotheekleden € 12,50 en voor niet-leden € 15,-. Graag tot ziens bij dit bijzondere diner met film.