Lezing: Er komt een vrouw bij de h@cker

Gepubliceerd op: 23 mei 2016 12:09

Maria Genova

Op maandag 6 november organiseert Bibliotheek Katwijk een lezing over een heel actueel onderwerp. We horen steeds meer over hackers, maar wie zijn ze en hoe werken ze precies? En waarom zijn er zo veel mensen die erin trappen en alles kwijtraken? Schrijfster Maria Genova (1973) dook als digibeet in de wereld van de hackers voor haar boek ‘Komt een vrouw bij de h@cker’. Ze sprak ook met tientallen slachtoffers van identiteitsfraude. Tijdens haar interactieve lezing geeft ze tal van praktische tips om je digitale veiligheid te vergroten.

Actueel onderwerp

Je laat een kopie van je paspoort maken of je klikt een linkje aan en dan ontdek je hoe groot de gevolgen kunnen zijn. Gestolen auto’s op jouw naam. Je bankpas geblokkeerd. Je rekening geplunderd. De politie houdt je aan voor delicten die je niet hebt gepleegd. Identiteitsfraude is de snelst groeiende vorm van criminaliteit in Nederland, maar veel mensen weten dat niet. En ze weten ook niet wat ze allemaal verkeerd doen met hun computer en mobiel. Maria Genova: “Voordat ik het boek schreef, deed ik ook van alles verkeerd, terwijl ik het idee had dat ik het vrij goed deed. Maar nee, als je een goed antivirusprogramma op je computer hebt, is dat lang niet voldoende. De hackers kunnen het gewoon uitzetten.”

Maria Genova laat zien hoe weinig moeite het kost om je computer te hacken en je identiteit te stelen. Hoe kun je je privacy beschermen en identiteitsfraude voorkomen? Hoe onthoud je tientallen ingewikkelde wachtwoorden, is WIFI veilig, mogen bedrijven je paspoort kopiëren, wat is de beste manier om je computer en je mobiel te beveiligen tegen hackers en hoe weet je of een email-bijlage veilig is? Dat zijn slechts enkele van de vragen die aan bod komen. Tijdens deze interactieve lezing zie je enkele interessante filmpjes.

Kort komen ook haar andere boeken langs zoals ‘Sexy selfies’ (over digitaal pesten en sexting) en ‘Vrouwen te koop’ (over loverboys). In de pauze is het mogelijk om een gesigneerd exemplaar van één van de boeken met korting te kopen.

Toegangskaarten

Deze lezing van Maria Genova is een echte eyeopener. Wil je erbij zijn? Dat kan! Je bent van harte uitgenodigd om bij een van de meest gevraagde sprekers in Nederland op het gebied van identiteitsfraude, privacy en informatiebeveiliging aanwezig te zijn, op maandag 6 november om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek. Toegangskaarten zijn rechtstreeks hier te koop en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Kies de activiteit van je keuze, betaal met iDEAL en print je toegangskaart(en). Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.