Lezing: De aanval op de Roerdammen

Gepubliceerd op: 1 april 2017 15:43

75 jaar geleden, precies op 16 mei 1943, vond de aanval plaats op de Roerdammen, de dammen in het Roergebied die voor de elektriciteit zorgen die nodig was voor de oorlogsindustrie van Duitsland. Deze Roerdammen zouden niet te bombarderen zijn volgens de Duitsers maar het tegendeel bleek waar. Jan de Lange vertelt er op 16 mei om 20.00 uur in de Hoofdbieb over en neemt u mee naar dit keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.

Roerdammen

Er zijn veel verhalen over de oorlog geschreven en gefilmd. Maar één van de meest bijzondere is in Engeland wereldberoemd. Je hoeft maar te googelen op ‘Dam Busters’ en je begrijpt de talloze evenementen die daar plaatsvinden op 16 en 17 mei aanstaande: de 75e verjaardag van een wel heel origineel gebeuren. Op woensdag 16 mei 1943, op de dag van de lezing in de bibliotheek precies 75 jaar geleden, kozen 19 bommenwerpers het luchtruim voor een ‘onmogelijke’ missie.

Het verhaal van de missie begint in de tijd van de Romeinen, gaat naar de grote zeeslagen (o.a. Nederland-Engeland), ogenschijnlijk onoplosbare wetenschappelijke problemen, geschiedenis, de kracht van de eigenwijsheid, de zwakte van politici, pech en geluk, psychologische en andere blunders, ingenieurs van hoog en laag niveau en een wel zeer eigenzinnige ingenieur die op zijn 35e viel voor een nichtje van 17. De presentatie is het resultaat van een jarenlange studie, met veel onbekende details.
Jan de Lange vertelt op deze avond graag meer over deze bijzondere aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de lezing wordt authentiek filmmateriaal uit 1943 getoond.

Toegangskaarten

Iedereen is van harte uitgenodigd om met Jan de Lange mee te kijken naar deze gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De lezing over de aanval op de Roerdammen is op woensdag 16 mei om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek. Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Toegang: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden.