Damhertenbronst fotografiecursus in twee delen

Gepubliceerd op: 26 juli 2017 13:30

foto damhert

Na de succesvolle fotografieworkshops van afgelopen zomer, staat er in oktober een gloednieuwe Damhertenbronst fotografiecursus met Menno van Duijn en Joost Bouwmeester in de bibliotheek geprogrammeerd. Dit is je kans om de theorie én de praktijk van het fotograferen van de damhertenbronst onder de knie te krijgen. Op maandag 8 oktober is er een theorieavond in de Hoofdbibliotheek en op zaterdag 13 oktober nemen beide fotografen de deelnemers mee naar de Amsterdamse Waterleidingduinen voor een praktijkochtend.

Theorie-avond

De cursus Damhertenbronst van Menno van Duijn en Joost Bouwmeester begint met een theorieavond op maandag 8 oktober om 19.30 uur welkom in de Hoofdbibliotheek. Daar wordt ingegaan op de verschillende onderdelen die betrekking hebben op het fotograferen van damherten.
Allereerst moet een fotograaf zijn/haar onderwerp leren kennen. Bij het fotograferen van dieren is het zeer belangrijk dat je meer over je onderwerp weet. Wat voor gedrag vertonen de dieren en hoe ga je daar als fotograaf mee om. Ten tweede moet je het gebied kennen. Wanneer je regelmatig een gebied bezoekt, weet je wat de beste plekken zijn. Hoe het licht valt op bepaalde delen van de dag en op welke momenten de dieren zich vertonen. Allemaal van belang om als natuurfotograaf op de juiste plek op het juiste moment te zijn. Het derde onderdeel is de apparatuur. Bedenk vooraf wat je wilt fotograferen en hoe je dit in beeld wilt brengen. Ga je voor de supertelelens om details in beeld te brengen of kies je voor een zoomlens om meer de omgeving van het dier in beeld te krijgen? Pas daarna ga je aan de slag met je apparatuur. Ook de instelling van je camera komt aan bod. Iedere beginnende fotograaf vindt het lastig om zijn camera goed in te stellen en kiest gauw voor automatische instellingen. Tijdens de theorie gaan de cursusleiders hier uitgebreid op in en laten het verschil zien van verschillende diafragma’s en sluitertijden.

Praktijkochtend

foto ree

Op zaterdag 13 oktober om 7.30 uur volgt het praktijkgedeelte en verzamelen de deelnemers zich met zonsopkomst op de parkeerplaats bij Boshut ’t Panneland in Vogelenzang. De damherten zijn niet heel schuw maar we willen hun gedrag absoluut niet verstoren. Dat is niet goed voor de dieren maar ook niet voor de foto’s. De gidsen vertellen je over het gedrag van de dieren, welke instellingen geschikt zijn voor het fotograferen van de herten en hoe je speciaal gedrag in beeld brengt. En verder is het vooral genieten van dit bijzondere spektakel.

Meedoen?

De Damhertenbronst fotografiecursus in twee delenavonden (8 oktober om 19.30 uur in de Hoofdbieb én 13 oktober om 7.30 uur in de Amsterdamse Waterleidingduinen) is voor beginners als voor gevorderden. Belangstellenden vanaf 15 jaar kunnen meedoen. Er kunnen zich 30 personen aanmelden. Deelname voor twee dagdelen (theorie en praktijk): : € 15,- voor leden en € 18.- voor niet-leden. Kaarten zijn te koop in de vestigingen van Bibliotheek Katwijk en rechtstreeks hier.