BoekStartcoach in CJG

Gepubliceerd op: 24 augustus 2018 13:40

Foto van links naar rechts: Agada Duijndam, Margreet van Egmond en Evelien Steenbeek

Bibliotheek Katwijk zorgt er vanaf afgelopen maand voor dat binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in Het Kwadrant een zogenaamde BoekStartcoach actief is. De zeer ervaren jeugdbibliothecaris Evelien Steenbeek haalde haar Boekstartcoachpapieren en staat sindsdien klaar voor alle ouders met jonge kinderen die op bezoek komen bij het CJG. Wie meer wil weten over voorlezen aan een piepjong kindje of op zoek is naar leuke boekentips of boeken over een bepaald thema, kan bij Evelien terecht. En dat Evelien ook geweldig kan voorlezen, zal snel geen geheim meer zijn.

Wat doet de BoekStartcoach?

De BoekStartcoach gaat binnen het CJG met ouders in gesprek over het programma BoekStart en over het belang van voorlezen aan heel jonge kinderen. Daarmee wil ze het voorleesplezier bij jonge ouders promoten en laten zien dat het de ontwikkelingskansen van hun kinderen vergroot. Zo ontwikkelen de kleintjes een voorsprong waar ze hun hele leven plezier van hebben. Samen boekjes kijken, lezen en luisteren versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Om spelenderwijs te laten zien hoe leuk én stimulerend het is om al met de allerjongsten een boekje te lezen, bezoekt Evelien wekelijks binnen het CJG in Het Kwadrant. Evelien Steenbeek:

Ik zit hier pas een paar weken en geniet ervan om met ouders over voorlezen en kinderboeken te praten. Niks hoeft en alles mag. Het is lekker laagdrempelig en in die sfeer komen mensen makkelijk met hun vragen naar me toe en kan ik hen van alles vertellen en tips geven. Dat voldoet zeker in een behoefte. Lezen en met boekjes bezig zijn is helaas geen vanzelfsprekendheid meer.

Cadeaukoffertje

Na de geboorte van een kind krijgen ouders een brief van de gemeente met een Boekstart-waardebon. Als ze deze bon inleveren bij de bibliotheek en hun kind gratis lid maken, komt er een leuk cadeautje tevoorschijn: een koffertje met daarin twee boekjes. Ongeveer 35% van de ouders haalt het BoekStartkoffertje op in de bibliotheek. Zij zijn vaak al overtuigd van het feit dat voorlezen belangrijk is. Om het jonge ouders nog iets makkelijker te maken, komt de bibliotheek nu ook naar hen toe. Door actief te zijn binnen het CJG werkt de bieb letterlijk mee aan de taalvaardigheid vanaf de wieg.

Samenwerking

De bibliotheek startte zo’n acht jaar terug met BoekStart en drie jaar geleden met BoekStart in de Kinderopvang. De BoekStartcoach is een aanvulling op dit programma. Dankzij nauwe samenwerking tussen Bibliotheek Katwijk en het Centrum voor Jeugd en Gezin en met een subsidie van Kunst van Lezen, is de BoekStartcoach nu wekelijks binnen het Centrum voor Jeugd en Gezin in Katwijk aanwezig. De proef met de BoekStartcoach loopt tot juni 2019.