Avond over de geschiedenis van onze nationale rivier De Rijn

Gepubliceerd op: 13 januari 2018 15:52

Martin Hendriksma

Victor Hugo zei het in 1845 al: ‘De hele geschiedenis van Europa ligt in deze rivier.’ Van de Romeinen, het Rheingold en de Lorelei tot economische levensader, waterwolf en inspirator van schrijver en schilders: De Rijn is een inspiratiebron. Martin Hendriksma schreef er een kolkend boek over dat door de levendige stijl en de verrassende en onvergetelijke anekdotes onze kijk op De Rijn voor altijd verandert. Op woensdag 24 januari om 20.00 uur komt Hendriksma in de Katwijkse bibliotheek de prachtige verhalen delen die hij tegenkwam op zijn tocht van de bron in Zwitserland tot de uitmonding in de Noordzee.

Rijnverhalen

Voorkant boek De Rijn

Iedereen weet dat onze nationale rivier De Rijn bij Lobith het land binnenstroomt. Maar waar komt dat machtige water vandaan en wat komt het onderweg zoal tegen? Schrijver en journalist Martin Hendriksma (1966) trok van de bron bij de Zwitserse Gotthardpas naar de uitmonding in de Noordzee bij Hoek van Holland. Onderweg verzamelde hij een schat aan verhalen. Van de laatste zalmvisser en de gekrenkte havenbaron tot Rijncomponist Robert Schumann die zich in de rivier wilde verdrinken. Schippers, schilders en soldaten brengen het water tot leven. Samen vertellen ze het levensverhaal van de rivier die de geschiedenis van landen, steden en mensen al sinds de Romeinen bepaalt.
Zijn boek ‘De Rijn: biografie van een rivier’ (2017) is een ode aan de rivier waaraan we ons bestaan hebben te danken. Het is de eerste internationale biografie over De Rijn, vol romantiek, met rauwe verhalen en avontuur.

Met Rijnquiz

Martin Hendriksma geeft op woensdag 24 januari om 20.00 uur een boeiende lezing in de Hoofdbibliotheek over de totstandkoming van de biografie van de rivier De Rijn. Inclusief een speciale Rijnkwis en boekverkoop in de pauze door boekhandel Van der Meer belooft het een mooie avond te worden.

Toegangskaarten

U kunt erbij zijn op 24 januari. Toegangskaarten zijn te koop in alle bibliotheekvestigingen en rechtstreeks hier. Ga naar de Kaartverkoop, kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaarten. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.