Gelukkig hebben we het IDO

Gepubliceerd op: 14 oktober 2022 12:02

Tegenwoordig moet je zaken steeds vaker digitaal regelen, vooral overheidszaken. Denk bijvoorbeeld aan de digitale Berichtenbox van MijnOverheid en zaken als DigiD, huur- en zorgtoeslag of studiefinanciering. Er zijn zo’n 4 miljoen Nederlanders die moeilijk of niet kunnen omgaan met die digitale overheid. Deze groep is divers; het gaat om ouderen, nieuwkomers en laaggeletterden, maar ook om jongeren.

De angst om het fout te doen 

Voor hulp bij vragen over de Digitale overheid kan men terecht bij het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bibliotheek. Vrijwilligers en bibliotheekmedewerkers helpen mensen met het regelen van gemeentelijke zaken en met alles wat via het internet geregeld kan worden.  Monique Kromhout, coördinator van het Taalhuis in Bibliotheek Katwijk, vertelt: “inloggen, bij welke site dan ook, is voor weinig digitaal vaardigen toch altijd al één van de moeilijkste dingen. Na het inloggen stuiten ze dan op ambtelijke taal die absoluut niet aansluit bij hun eigen woordenschat. Op nummer één staat echt: de angst om het fout te doen en dan hopeloos in de problemen te komen.” 

Kom naar de bibliotheek

De bibliotheek helpt je op weg of wijst je, als dat nodig is, de weg naar een organisatie die je verder kan helpen. “Voor mensen is het informatiepunt digitale overheid een geweldige uitkomst. Met een soms ontroerend vertrouwen in onze vrijwilligers leggen mensen hun ziel en hun gegevens bloot. Omdat het bij ons in Katwijk in de bibliotheek gevestigd is, maakt dat de drempel veel lager dan in bijvoorbeeld het gemeentehuis.” 

Het Informatiepunt sluit ook mooi aan bij de cursussen rondom computergebruik die de bibliotheken aanbieden. Denk aan Klik&Tik, Digisterker en SeniorWeb.  

Ken jij iemand die het lastig vindt om zaken online te regelen? Stuur hem dan door naar het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek. Kijk voor een Informatiepunt bij jou in de buurt op www.hetinformatiepunt.nl.