Winnaars schrijfwedstrijd Tweestrijd

Gepubliceerd op: 13 maart 2021 09:44

foto Anna van der Plas

De winnaars van de Katwijkse schrijfwedstrijd met als thema ‘Tweestrijd’ zijn geworden: Coralien Pladdet met het gedicht ‘Weg van jou’ én Anna van der Plas met een kort verhaal (zonder titel). De jury kwam bij de keuze van het winnende gedicht en verhaal niet in tweestrijd terecht maar was het opmerkelijk snel eens. De Katwijkse schrijfwedstrijd is een initiatief van Bibliotheek Katwijk in samenwerking met de redactie van de Katwijksche Post.

Het thema van de verhalen/gedichtenwedstrijd had alles te maken met het gelijknamige thema van de 86ste Boekenweek: Tweestrijd. Dat het menselijk hart in conflict met zichzelf een waardig onderwerp bleek om over te schrijven is wel duidelijk. Er kwamen maar liefst 29 inzendingen binnen met een goed evenwicht tussen gedichten en korte verhalen.

Winnaars: Anna van der Plas en Coralien Pladdet

foto Coralien Pladdet

Het korte verhaal van Anna van der Plas (69 jaar, Katwijk aan Zee) is intrigerend, meeslepend en kent een mooi open einde. Het gaat over de worsteling van een vrouw tussen de liefde voor haar zoon en trouw aan een huwelijk met een man die zijn eigen kind uit z’n leven heeft geschrapt. “Het is haast een getuigenis en je ziet het voor je als je het leest”, aldus de jury.

“Verrassend!”, werd er over het gedicht ‘Weg van jou’ van Coralien Pladdet (34 jaar, Molenlanden). Het is een gedicht dat zelf letterlijk een tweestrijd is. Je kunt het van boven naar onder maar ook van onder naar boven lezen. In het eerste geval is de toonzetting negatief maar van beneden naar boven krijg je als lezer juist een positief gevoel.

Afgelopen zaterdagochtend werden de winnaars bekendgemaakt op de radio bij RTV Katwijk. Deze week verschijnen het winnende gedicht én kort verhaal in de Katwijksche Post.