Vertrouwen bij bibliotheek, K&O en muziekschool in vorming Cultuurbedrijf

Gepubliceerd op: 3 december 2021 12:52

De eerste stappen op weg naar een Cultuurbedrijf in Katwijk zijn gezet. Eind 2020 keurde de gemeenteraad de plannen goed om te onderzoeken of de Muziekschool, K&O en Bibliotheek Katwijk met elkaar een nieuw op te richten Cultuurbedrijf konden vormen. Afgelopen week overhandigden vertegenwoordigers van de drie organisaties de brochure ‘Cultuurbedrijf: Welkom in de huiskamer van onze dorpen’ aan burgemeester Visser en wethouder Knape. In dit inspiratiedocument blikken de cultuurclubs vooruit en laten zien hoe het Cultuurbedrijf zich kan ontwikkelen tot een bruisende huiskamer van de gemeente, een plek waar je kunt opladen, ontspannen en ontmoeten.

Meer slagkracht

“Het afgelopen jaar was er één van elkaar leren kennen, gedachten uiten en aftasten”, vertelt directeur Rozemarijn Timmer van Muziekschool Katwijk. “Maar we hebben vooral samen onderzocht waar de mogelijkheden liggen voor een vruchtbare samenwerking tussen onze drie organisaties.”
De bibliotheek, K&O en de muziekschool willen graag met elkaar verder in een Cultuurbedrijf om zo hun slagkracht in de gemeente Katwijk te vergroten en daarmee een grotere bijdrage te leveren aan de Katwijkse samenleving. “We lopen alle drie aan tegen de beperkingen van onze huidige organisaties en zijn ervan overtuigd dat een samenwerking meer mogelijkheden biedt’, vult Leen de Best (voorzitter K&O) aan.

Brochure Cultuurbedrijf

De daadwerkelijke vorming van het Cultuurbedrijf is nog niet rond. Jan Klerk, directeur Bibliotheek Katwijk: “Het is een inspirerend, maar ingewikkeld proces. Dat belet ons niet om te dromen over wat het Cultuurbedrijf zou kunnen betekenen voor de inwoners van Katwijk. Dat hebben we vastgelegd in een brochure die we deze week digitaal aan de gemeenteraad hebben aangeboden. Het is belangrijk om de raad mee te nemen in ons verhaal.”

Nog geen besluit

Wanneer de vorming van het Cultuurbedrijf echt een feit wordt, is nog onduidelijk. De gemeentelijk projectleider wijst op een aantal bestuurlijke keuzes die nog moeten worden gemaakt. “Maar”, zegt hij, “de overtuiging is er bij de partners dat het Cultuurbedrijf van grote meerwaarde kan zijn voor de Katwijkse samenleving. Het vertrouwen is gegroeid. We gaan stapje voor stapje verder.”

Belangstellenden kunnen de brochure ‘Cultuurbedrijf: welkom in de huiskamer van onze dorpen’ gratis afhalen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg, bij K&O en in de muziekschool.

Lees hier de brochure online