Floor en Joas zijn de Katwijkse voorleeskampioenen

Gepubliceerd op: 13 maart 2021 20:15

Floor Kuijt van De Duinroos en Joas van der Plas van de Oranjeschool mogen zich in 2021 de Voorleeskampioenen van Katwijk noemen. Dat besliste zaterdag een deskundige jury aan de hand van ingestuurde voorleesfilmpjes. Want ja, ook de jaarlijkse Nationale Voorleeswedstrijd verloopt in coronatijden anders dan anders. Maar aandacht voor plezier in lezen en het belang van voorlezen blijft altijd nodig en is belangrijker dan ooit. En als er twee voorleesambassadeurs zich afgelopen week hebben bewezen, dan zijn het Floor en Joas wel.

Bekijk het filmpje met de Katwijkse kandidaten

Bibliotheek Katwijk organiseert de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd al vele jaren. Dit populaire voorleesevenement is speciaal bedoeld voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de deelnemende basisscholen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Normaal gesproken is dat een feestelijk evenement met vele toehoorders maar met alle beperkende coronamaatregelen was dat nu helaas niet mogelijk. Toch gaat de Voorleeswedstrijd door en is er een leuke manier gevonden om de 13 lokale deelnemers (9 meisjes en 4 jongens) hun voorleeskunsten te laten vertonen, dit keer per videofilmpje.

Winnaars

Winnares Floor

Juryleden Mark van Dijk (schrijver), Carolien van Egmond (medewerker Bibliotheek Katwijk) en Anna Nagtegaal (medewerker Readshop Rijnsburg en juf is spé) hadden er nog een hele kluif aan. Ze hebben afgelopen week de video’s bekeken van de kinderen die een fragment voorlezen uit een kinderboek. Sommige leerlingen lazen op school voor, anderen namen hun filmpje thuis op. Na uitgebreid juryoverleg zijn er uiteindelijk twee winnaars uit de bus gekomen. De eerste winnaar is Floor Kuijt van De Duinroos (locatie Zanderij). Bijzonder is dat zij ook vorig jaar, toen ze in groep 7 zat, won. Dit keer las Floor voor uit het boek ‘Boy 7’ van Miriam Mous. Als tweede winnaar kwam Joas van der Plas van de Oranjeschool uit de bus. Hij las voor uit ‘Kort lontje’ van Hans Mijnders.

Naar de volgende ronde

Winnaar Joas

Leesconsulenten van de bibliotheek zijn afgelopen zaterdag, na de bekendmaking van de uitslag, bij de deelnemers langsgegaan om de verdiende oorkonde en een boekenpresentje te brengen.
De Katwijkse winnaars gaan door naar de Provinciale ronde, die ook online wordt gehouden door middel van het insturen van filmpjes. Ook hier gaat een deskundige jury bepalen wie de winnaar wordt en Zuid-Holland gaat vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale op 26 mei 2021. Heel veel succes voor Floor en Joas!