Kindercollege Dieuwertje Blok over vrijheid

Gepubliceerd op: 5 oktober 2021 08:45

aankondiging vrijheidscollege Dieuwertje Blok

Presentator Dieuwertje Blok vindt vrijheid niet vanzelfsprekend. Door haar eigen familiegeschiedenis weet ze dat vrijheid iets heel kwetsbaars is. Vorig jaar was het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en het is goed het regelmatig met elkaar over de waarde van vrijheid te hebben. Dieuwertje Blok komt in de herfstvakantie, op vrijdag 22 oktober van 10.30 tot 11.30 uur, in de Makersplaets van de Hoofdbibliotheek aan kinderen van 9 t/m 12 jaar vertellen over vrijheid. Ze doet dit aan de hand van haar eigen persoonlijke levensverhaal. Een kindercollege waar je absoluut bij wilt zijn.

Over het Vrijheidscollege van Dieuwertje Blok

Dieuwertje Blok deelt in dit speciale kindercollege haar visie op vrijheid aan de hand van haar eigen levensverhaal. Haar oma was Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren haar grootouders gedwongen om onder te duiken. Haar moeder was toen nog een kind. Blok: “Dankzij hulp van heel moedige mensen hebben ze de oorlog overleefd. Alle andere familie heeft, op één nicht na, de oorlog niet overleefd, omdat ze werden vermoord in de concentratiekampen Sobibór en Auschwitz. Als je zo’n grote onvrijheid hebt meegemaakt, weet je als geen ander wat vrijheid betekent. Mijn moeder heeft na de oorlog, toen ze weer vrij was, een keuze gemaakt. Ze is niet gaan haten en heeft zich niet van de wereld afgekeerd. Ze is vooral blijven geloven in een betere toekomst en dat je daar zelf aan moet werken. Ze heeft die vrijheid niet voor lief genomen, maar er een werkwoord van gemaakt door er op haar manier voor te waken dat die bevrijding niet voor niets is geweest.”

Dieuwertje Blok

Presentator Dieuwertje Blok is een vertrouwd gezicht voor televisiekijkend Nederland. Het thema vrijheid loopt als een rode draad door haar leven en ze is zich er heel bewust van dat zij leeft in vrijheid. “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest.”

Erbij zijn?

Ben je in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar en wil je bij dit bijzondere kindercollege van Dieuwertje Blok over vrijheid zijn? Het is op vrijdag 22 oktober van 10.30 tot 11.30 uur in de Hoofdbibliotheek. De toegang is gratis maar je moet wel van tevoren een toegangskaart regelen. Dat kan rechtstreeks hier en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Deze activiteit is mogelijk gemaakt met steun van de provincie Zuid-Holland.