Filmavond in Week van Lezen en Schrijven: UITVERKOCHT

Gepubliceerd op: 1 september 2017 22:30

In de Week van Lezen en Schrijven organiseert Bibliotheek Katwijk een filmavond in het teken van dit thema. In Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever staat op dinsdag 8 september om 19.30 uur een superleuke film op het programma over een 60-plusser met een levensdilemma. Niemand minder dan Loes Luca schittert in deze film als ze, worstelend met koffers, in Cádiz in Zuid-Spanje arriveert voor een cursus Spaans. Een film én een avond waar je vrolijk van wordt!

Film

De film van deze avond gaat over het opbouwen van een nieuw leven in een land waar je de taal, cultuur en inwoners nog niet kent. Na een leven vol zorg voor anderen, wordt de pas gepensioneerde Schiedamse kapster Lou tijdens een taalcursus in Andalusië voor het eerst sinds lange tijd geconfronteerd met haar eigen dromen en onvervulde verlangens. Wanneer ze, aangemoedigd door haar lerares Spaans, overweegt om een nieuw leven in Spanje op te bouwen, stuit dat bij haar volwassen kinderen op onverwachte weerstand. Een overtuigend, sterk geacteerd komisch drama met een warm hart!

Week van Lezen en Schrijven

Logo Week lezen en Schrijven

Van maandag 7 tot en met zondag 13 september is het Week van Lezen en Schrijven, een ideaal moment om aandacht te vragen voor de aanpak van laaggeletterdheid in Nederland. In ons land hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaalvaardig. Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

De bibliotheek zet zich met de activiteiten in het digiTaalhuis in om volwassenen in Katwijk beter Nederlands te leren lezen, spreken en schrijven. Deze filmavond gebruiken we dan ook graag om hier extra aandacht voor te vragen. Samen gaan we voor een geletterd Katwijk!

Erbij zijn?

Iedereen is welkom op dinsdag 8 september om 19.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever om de film te bekijken. Tijdens deze filmavond worden de basismaatregelen van de Nederlandse corona-aanpak, zoals de anderhalve meter, gevolgd. Toegangskaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-. Graag tot ziens bij deze film in de Week van Lezen en Schrijven.