Ontdek meer over je familiegeschiedenis met Delpher

Gepubliceerd op: 1 oktober 2020 16:40

logo_Delpher

Hoe kun je je eigen familiegeschiedenis induiken? En hoe kun je de website Delpher gebruiken om snel en makkelijk informatie uit het verleden te vinden? Tijdens een lezing + workshop op maandag 2 november van 20.00 tot 21.30 uur in de Hoofdbibliotheek wordt een kijkje achter de schermen van Delpher gegeven en uitgelegd waarvoor en hoe de dienst het beste te gebruiken is. Ook is het een uitstekend moment om alle vragen te stellen en meer te leren over het zoeken in Delpher. Een avond vol herkenbare kwesties én met onmisbare tips voor iedereen die op zoek is naar informatie over het verleden.

Delpher

De lezing over Delpher wordt verzorgd door Maaike Napolitano van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. In Delpher zijn meer dan 100 miljoen gedigitaliseerde pagina’s uit Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften te vinden die allemaal woord voor woord doorzocht kunnen worden. Zo kan bijvoorbeeld heel gemakkelijk een eigen familienaam worden teruggezocht in oude kranten van 1618 tot 1995.

In deze lezing wordt verteld wat Delpher precies is en wat je er allemaal kunt vinden. Vervolgens legt Maaike Napolitano uit hoe je Delpher het beste kunt gebruiken en is er aandacht voor zoektips.

Oud krantenbericht

Nederland Leest

In november is het weer Nederland Leest en leest Nederland één boek dat lezers cadeau krijgen bij de bibliotheek, hét centrum voor ontmoeting en gesprek. Het thema van Nederland Leest 2020 sluit perfect aan bij de lezing over Delpher: Kleine geschiedenis, grote verhalen. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken met behulp van de bibliotheek: de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen. Met behulp van Delpher kan worden gezocht in een enorm krantenarchief dat gratis en vrij toegankelijk beschikbaar is. De persoonlijke geschiedenis begint klein en ligt soms verborgen maar als je goed leest en je verdiept in het verleden is er altijd een groot verhaal te vinden.

Erbij zijn?

Er kunnen 15 mensen aanwezig zijn bij deze interessante avond op maandag 2 november vanaf 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek. Toegangskaarten zijn gratis maar moeten wel vooraf worden geregeld. Dat kan via de kaartverkoop op www.bibliotheekkatwijk.nl en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Natuurlijk worden de maatregelen wat betreft de corona-aanpak gevolgd.