GEANNULEERD Concertlezing Jan Brokken: De weg naar de vrijheid

Gepubliceerd op: 18 februari 2020 09:30

Berlage Saxophone Quartet

Een van de hoogtepunten van De Maand van de Vrijheid in Bibliotheek Katwijk wordt ongetwijfeld de concertlezing van Jan Brokken ‘De weg naar de vrijheid’ i.s.m. het Berlage Saxophone Quartet. Het is gelukt deze prachtige voorstelling met verhalen en muziek over zoektochten naar vrijheid naar Katwijk te halen. Op zaterdagavond 18 april is het vanaf 20.00 uur dubbel genieten in de Hoofdbibliotheek. Van Jan Brokken die niet alleen een meesterlijk schrijver maar ook een weergaloos verteller is. En van het muzikale kwartet dat de speelvreugde moeiteloos laat overspringen op het publiek. Een aanrader!

De weg naar de vrijheid

voorkant boek Jan brokken 'De rechtvaardigen'

In het kader van 75 jaar Vrijheid geeft Jan Brokken de concertlezing ‘De weg naar de vrijheid’ met het Berlage Saxophone Quartet in Katwijk. In dit actuele programma vertelt Jan Brokken episodes uit zijn boeken: De rechtvaardigen, In het huis van de dichter, Baltische zielen, De Kozakkentuin en De gloed van Sint-Petersburg. Het Berlage Saxophone Quartet voert werken uit van Modest Moesorgski, Erwin Schulhoff, Arvo Pärt, Dmitri Sjostakovitsj en Hanns Eisler. Plus de nieuwe compositie De tocht van de Koerdisch-Nederlandse componist Hawar Tawfiq, speciaal voor dit programma geschreven. Hawar Tawfiq ontvluchtte het noorden van Irak en kreeg na een lange procedure politiek asiel in Nederland.

Taal en muziek komen samen

portret Jan Brokken

Romanschrijver Jan Brokken en het Berlage Saxophone Quartet laten in ‘De weg naar de vrijheid’ horen hoe muziek de onderdrukking te lijf gaat. Verlangen naar vrijheid kent vele vormen en gedaanten. In deze voorstelling hoor je als het ware hoe beroemde musici op zoek gingen en gaan naar vrijheid. Hun noten werden een geheimtaal waarin zij vrijheid bezongen of dwang bekritiseerden.
Jan Brokken vertelt mooie verhalen die een diepe indruk achterlaten. “Woorden verklaren zaken, maar noten kunnen beter en preciezer de bijbehorende gevoelens uitdrukken. Waar mijn taal ophoudt, begint de muziek. Waar de muziek ophoudt, begint de taal”, zegt Brokken zelf.

Toegangskaarten en signeren

De concertlezing ‘De weg naar de vrijheid’ is een unieke voorstelling om bij te wonen in deze periode dat wij herdenken 75 jaar in vrijheid te leven. Iedereen is welkom op zaterdagavond 18 april om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek aan de Schelpendam. Welzijnskwartier Katwijk zorgt voor de technische ondersteuning. In de pauze is er boekverkoop door The Read Shop Rijnsburg en signeert Jan Brokken zijn boeken.

Toegangskaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg of rechtstreeks hier. Prijs: €10,- voor leden en € 12,- voor niet-leden. Deze activiteit is mogelijk gemaakt met steun van de provincie Zuid-Holland.