GEANNULEERD Lezing over barakken Valkenburg

Gepubliceerd op: 18 februari 2020 10:15

Barak Valkenburg

Voor veel mensen is het een onbekend verhaal. Voor de ‘Katwijkse professor’ Jan de Lange niet. Hij vertelt op zaterdag 4 april vanaf 14.00 uur in de Hoofdbibliotheek graag én gratis over het ontstaan van het barakkenkamp bij voormalig vliegveld Valkenburg. De lezing van Jan de Lange is de aftrap van de Maand van de Vrijheid in Bibliotheek Katwijk met allerlei activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid.

Van vliegveld Valkenburg tot Memorial Park WO II

Vliegveld Valkenburg heeft een heftige geschiedenis. Met de bouw van het vliegveld werd in 1939 begonnen. Zowel de Engelsen als de Duitsers waren zeer geïnteresseerd in de opbouw. Dat kwam de Duisters op 10 mei 1940 goed van pas toen drie Messerschmidt 110 bommenwerpers laag kwamen aangevlogen vanuit richting Noordwijk. Het was nog donker, maar snel werd de missie helder. De 110’s maakten duikvluchten naar de hangaars en gooiden hun bommen af. Ieder toestel had er drie. Na een felle strijd en de Nederlandse capitulatie werd het vliegveld, door de Duitse luchtmacht omgedoopt tot “Fliegerhorst Katwijk”. Hier begint het verhaal….

Over vliegveld Valkenburg, over de Atlantikwall, over het legeringskamp/gecamoufleerde complex (boerderijdorp) met barakken, over de tijd van de Marineluchtvaardienst, de overdracht van de barakken naar Dunea en de actuele kans voor een uniek WO2 Gedenk Park (Memorial Park) dat prachtig verbindingen toont over een groot gebied en links kan leggen naar Noordwijk en Wassenaar. Jan de Lange vertelt er alles over.

Toegangskaarten

Iedereen is van harte uitgenodigd om met Jan de Lange in de geschiedenis van het barakkenkamp bij voormalig vliegveld Valkenburg te duiken. De lezing van ‘de Katwijkse professor’ mét beelden is op zaterdag 4 april om 14.00 uur in de Hoofdbibliotheek. De toegang is gratis, maar je moet wel vooraf voor een toegangskaart zorgen. Kaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier. Schuif lekker aan voor dit ‘andere uurtje’ op zaterdagmiddag.