Gratis workshop: Veilig online bankieren

Gepubliceerd op: 6 december 2018 11:15

pc met tekst online banking

Bankieren via internet is in Nederland veilig. Toch is internetcriminaliteit een veelvoorkomend probleem, met name doordat steeds meer bankzaken en transacties online plaatsvinden. Wat kun je doen om veilig gebruik te maken van internetbankieren? En hoe voorkom je online fraude, diefstal van jouw financiële gegevens en andere vormen van internetcriminaliteit? De gemeente Katwijk, de SNS bank en Bibliotheek Katwijk hebben de handen ineen geslagen om een antwoord op deze vragen te geven en organiseren een gratis workshop ‘Veilig online bankieren’.

Wat leer je tijdens de workshop 'Veilig online bankieren'?

In de gratis workshop ‘Veilig online bankieren’ die op maandag 28 januari van 9.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever (Hoorneslaan 297) wordt gegeven, leer je wat je kunt doen om veilig te bankieren op internet en hoe je internetcriminelen te slim af bent. Volgens cijfers van het CBS waren in 2017 met name koop- en verkoopfraude en hacken veelvoorkomende cybercrime delicten, maar ook skimming en phishing komen bijvoorbeeld geregeld voor in Nederland. De workshop is bedoeld voor iedereen die zich hiertegen wil weren.

Tijdens de interactieve workshop leer je hoe je internetcriminaliteit herkent aan de hand van concrete voorbeelden en scenario’s uit de praktijk. Zo krijg je onder meer te zien hoe cybercriminelen proberen je digicode, pincode of andere inloggegevens te ontfutselen.
Het is niet altijd duidelijk of je te maken hebt met internetcriminelen. Zij kunnen zich namelijk voordoen als medewerker van een bank en om codes of persoonlijke informatie vragen. Welke gegevens kun je wel en niet delen en in welke situatie? En wanneer moet je een site, e-mail of ander bericht wantrouwen?
Er is gedurende de workshop ook iemand van de lokale politie aanwezig die vertelt wat je kunt doen als je onverhoopt toch bent gehackt.

Erbij zijn?

Er kunnen 60 mensen meedoen aan deze workshop over veilig internetbankieren op maandagochtend 28 januari om 9.30 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever. De toegang is gratis maar je moet wel voor een toegangskaart zorgen. Je kunt vanaf nu een toegangskaart verkrijgen in de bibliotheken in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier.