Nederland in ban duurzaamheid tijdens Nederland Leest

Gepubliceerd op: 31 oktober 2019 23:00

Nederland Leest met Jan Wolkers

November is in de bibliotheek de maand voor de jaarlijks terugkerende campagne Nederland Leest. Met dit jaar als thema: Duurzaamheid. Wat kunnen wij zelf doen om een gezonde en diverse leefwereld te behouden voor de toekomst? In de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg ligt daarom de groene loper uit. Als feestelijk beginnetje van Nederland Leest kun je op vrijdag 1 november voor een perfecte smoothie in de Hoofdbibliotheek terecht. Neem plaats op een speciale smoothiefiets en fiets/mix je eigen gezonde drankje bij elkaar.

Het jaarlijkse cadeau van de bieb voor leden én niet-leden

Met Nederland Leest zetten we stappen in de groene richting. Een van Nederlands meest geliefde schrijvers is onze gids: natuurmens Jan Wolkers. Tijdens Nederland Leest geeft de bibliotheek alle bezoekers een bloemlezing van natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei. Met deze hartverwarmende verhalen leert hij ons kijken naar de weelderige wereld van groei en bloei. Met de voeten in de klei maakt hij ons deelgenoot van de duurzame aarde. De bundel is samengesteld en toegelicht door Onno Blom en bevat zowel gepubliceerd, als ongepubliceerd werk van Jan Wolkers. Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de teksten van Jan Wolkers en het voorwoord is van Ronald Giphart.

Activiteiten in de bibliotheek

Dit actuele thema van duurzaamheid en natuur is uitstekend geschikt voor een aantal activiteiten in de bibliotheek. Hieronder een selectie, voor jong en oud, loop gerust een keertje extra binnen!

Za. 2 november van 10.30 – 11.15 uur in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever
Kindervoorstelling: Mevrouw Groen en de Plastic Soep

Een fantasierijke voorstelling voor kinderen van 3 t/m 8 jaar over wat we zelf kunnen doen aan de rommel in de zee. Toegang: € 4,- (1 ouder + 1 kind samen)

Wo. 6 november, 14.00 – 15.30 uur in de Hoofdbibliotheek
Workshop vinylsnijder: ontwerp je eigen hippe canvas tas

Kinderen vanaf 9 jaar ontwerpen hun eigen hippe tas met een leuk design. Leuk voor jezelf én het milieu. Toegang: € 5,-

Wo. 13 november vanaf 19.30 uur in de Hoofdbibliotheek
Groene inspiratieavond over bewuste levensstijl: van plasticvrij leven tot wonen in een minihuisje

Een gevarieerde avond op de groene loper met lezingen, presentaties van lokale initiatieven, marktkraampjes, hapje/drankje en live muziek. Toegang: € 6,- leden en € 8,- niet-leden.

Verder is er nog een documentaire over een onbevreesde bergbeklimmer, een superleuke workshop ‘Eierdozen recyclen’ voor kinderen van 4 t/m 8 jaar en een natuurdocumentaire over De Wadden in Dorpshuis Valkenburg.