Muzikaal college: over schelpen, spiralen, snaren, gitaren

Gepubliceerd op: 7 december 2017 13:19

Wat hebben de fraaie tonen van een gitaar te maken met de schone vormen van schelpen? Tijdens het WarmWinterFest in januari lichtte professor Jan de Lange, samen met gitaar duo Lucky Luke, al een tipje van de sluier op maar op maandag 8 april om 19.30 uur wordt in een muzikaal college in de Hoofdbibliotheek alles duidelijk. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze ontspannen en inspirerende avond vol harmonische klanken van schelpen, spiralen, snaren en gitaren.

Schelpen, spiralen, snaren en gitaren

In dit geanimeerde bibliotheekcollege onderzoekt Jan de Lange met het aanwezige publiek het raakvlak tussen wetenschap, natuur en muziek. Altijd leuk om mee te maken want de lezingen van Jan de Lange gaan gepaard met een flinke dosis humor en zijn gebaseerd op relevante wetenschap.

De schoonheid van schelpen is al eeuwenlang een obsessie voor fijnproevers. Met name de schoonheid van de Nautilusschelp leidde tot grote verrukking. Het ultieme bewijs van goede smaak en goede zeden was een Nautilusschelp als een heus urinoir voor de allerhoogste kringen. Jan de Lange gaat uitvoerig in op de schoonheid van vorm en kleur van schelpen.

Burgers met goede smaak lieten zich ook graag verwennen door harmonische klanken vertolkt op talrijke instrumenten. Snaarinstrumenten waren daarbij met name zeer gewaardeerd. Helaas ontging het de vele voorname toehoorders dat de fraaie tonen van bijvoorbeeld een gitaar veel te maken hadden met de schone vormen van schelpen. Na de uitvoering op 8 april door Jan de Lange met gitaar duo Lucky Luke (Willem Kuyt en Luuk de Haar) weten alle toehoorders in ieder geval beter. Schelpen, spiralen, snaren, gitaren vormen een samenhangend harmonieus kwartet. Komt het zien en horen!

Toegangskaarten

Iedereen is van harte uitgenodigd om met Jan de Lange en Lucky Luke mee te gaan in de muzikale wereld van schelpen, spiralen, snaren en gitaren. Het ‘college van de professor’ begint op maandag 8 april om 19.30 uur in de Hoofdbibliotheek. Toegangskaarten zijn te koop in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier. Toegang: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden.