Gezamenlijke maaltijd én filmavond: UITVERKOCHT

Gepubliceerd op: 10 september 2018 23:00

Samen eten

Dit is een avond waar je blij van wordt! Bovendien is het al een paar jaar een doorslaand succes: een gezellige maaltijd met elkaar én een filmavond in de Week van de Alfabetisering. Op dinsdag 10 september is het weer zover. In Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever gaan we om 18.30 uur met elkaar eten. Iedereen kan volop genieten van heerlijke, zelfgemaakte gerechten uit verschillende culturen, verzorgd door Welzijnskwartier Medelanders. Daarna staat er een prachtige film op het programma.

Film

De film van deze avond is een inspirerend, hartverwarmend en waargebeurd verhaal over de hechte vriendschap tussen een Afro-Amerikaanse concertpianist en zijn ruwe chauffeur. Ze moeten hun onderlinge verschillen wel opzij zetten om de meest onvergetelijke reis van hun leven te maken. Samen reizen ze door verschillende ‘blanke’ staten aan de hand van een speciale reisgids die hen informeert over plekken waar Afro-Amerikanen welkom en veilig zijn. Tijdens hun reis worden zij geconfronteerd met hun tegengestelde persoonlijkheden, gevaar en racisme maar ook met onverwachte menselijkheden en een volle dosis humor.

Aandacht voor laaggeletterdheid

Niet voor niets staan deze gezamenlijke maaltijd én filmavond gepland op 10 september, in de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september). In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem omdat de kloof tussen de mensen die wel en niet mee kunnen komen in de samenleving groeit. Mensen die onvoldoende kunnen lezen, schrijven en/of rekenen zijn kwetsbaar in onze samenleving. Er heerst een groot taboe op laaggeletterdheid, mensen schamen zich en durven niet om hulp te vragen. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond. Veel kinderen groeien op in armoede.

De bibliotheek zet zich met het digiTaalhuis in om volwassenen in Katwijk beter Nederlands te leren lezen, spreken en schrijven. Deze maaltijd en filmavond gebruiken we dan ook graag om hier extra aandacht voor te vragen. Samen gaan we voor een geletterd Katwijk!

Erbij zijn?

Iedereen is welkom op dinsdag 10 september om 18.30 uur (zaal is open vanaf 18.00 uur) in Bibliotheek Hoornes/Rijnsoever om mee te eten en daarna de film te bekijken. Toegangskaarten zijn te verkrijgen in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en rechtstreeks hier. Kies de activiteit van uw keuze, betaal met iDEAL en print uw toegangskaart(en). Prijs voor bibliotheekleden € 12,50 en voor niet-leden € 15,-. Graag tot ziens bij dit bijzondere diner met film.