Lezing Roxane van Iperen: het waargebeurde verhaal over twee verzetszussen

Gepubliceerd op: 26 februari 2019 13:44

foto van Roxane van Iperen door Jan-Willem Kaldenbach

In de vroege meidagen komt de Tweede Wereldoorlog bij veel mensen weer beeldend in de herinnering. Schrijfster Roxane van Iperen komt op maandag 6 mei om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek vertellen over haar boek ’t Hooge Nest. De titel verwijst naar de naam van een villa in ’t Gooi die tijdens de Tweede Wereldoorlog een van de grootste onderduikadressen in Nederland was. Het is ook het bloedstollende en moedige verhaal over twee ongelooflijk dappere Joodse zussen.

't Hooge Nest

In 2012 verhuist schrijfster Roxane van Iperen naar een villa in de bossen van Naarden. Tijdens een verbouwing komt ze achter de verbijsterende geschiedenis van het huis: het blijkt een belangrijk onderduikadres te zijn geweest, gerund door de twee joodse verzetszussen Brilleslijper. Van Iperen schreef het bijzondere verhaal op in haar boek 't Hooge Nest.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. Toch wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Roxane van Iperen

Roxane van Iperen (1976) is jurist en publicist. Ze schrijft voor o.a. Vrij Nederland, Het Financiële Dagblad, NRC Handelsblad, Het Parool en De Morgen. In 2016 was ze gastcorrespondent Brazilië voor De Correspondent en verscheen haar roman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. Voor VN schrijft ze onder andere over machtsstructuren en de vermenging van de private en publieke sector.

Erbij zijn?

U kunt dit bijzondere verhaal horen op maandag 6 mei om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek. In de pauze verzorgt Boekhandel Van der Meer de boekverkoop en is er tijd om een boek te laten signeren. Toegangskaarten zijn rechtstreeks hier te koop en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.