Lezing oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen: 'Feiten in het mijnenveld'

Gepubliceerd op: 20 oktober 2017 12:42

foto van Hans Jaap Melissen

Hans Jaap Melissen is een van de meest ervaren Nederlandse oorlogsverslaggevers. Hij kent de wereld van nepnieuws, fakeberichten en hoaxes maar wat goed. Hoe filter je wat waar is en wat niet? Hoe kom je aan goede informatie? Op maandag 20 mei om 20.00 uur vertelt hij in Bibliotheek Katwijk over zijn zoektocht naar de feiten in het mijnenveld van oorlog en sociale media. Een razend interessant verhaal dat uitdaagt om op een andere manier naar (nieuws)media te kijken.

In tijden van oorlog sneuvelt de waarheid als eerste. Met de komst van sociale media is het boven tafel halen van de waarheid alleen maar moeilijker geworden. Maar tegelijkertijd biedt sociale media nieuwe kansen voor de oorlogsverslaggeving.

Hans Jaap Melissen

Hans Jaap Melissen, in 2012 onderscheiden als journalist van het jaar, reist voor de publieke omroep naar o.a. Irak, Syrië, Afghanistan en Afrika. De laatste jaren is zijn werk gevaarlijker geworden. ‘In 2011 werden we in Libië nog juichend binnengehaald door de opstandelingen. Een paar jaar later moesten we in Syrië uitkijken dat we niet werden ontvoerd en onthoofd door IS.’ Melissen zal aan de hand van videobeelden laten zien dat niet alleen de oorlogsjournalist steeds meer gevaar loopt, maar dat ook de journalistiek in zijn geheel steeds vaker onder vuur ligt. Nieuwe media, zoals de 360-gradenvideo waarmee Melissen verslag legde van de strijd om Mosul, en Virtual Reality bieden nieuwe kansen om de waarheid in beeld te brengen in tijden van oorlog.

Over hoe IS in het Midden-Oosten een terreurstaat kon opbouwen met vertakkingen wereldwijd, kunt u lezen in het boek ‘IS, Tot Alles in Staat’ van Hans Jaap Melissen dat ook te leen is bij de bibliotheek.

Bollenstreek Betogen

De lezing van Hans Jaap Melissen is tot stand gekomen in samenwerking met Bibliotheek Bollenstreek en is onderdeel van een lezingenreeks genaamd de Bollenstreek Betogen. Bezoek op 14 mei ook de lezing van Joris Luyendijk of op 23 mei van Charles Groenhuijsen in Bibliotheek Bollenstreek. Voor meer informatie: www.bibliotheekbollenstreek.nl

Kaartverkoop

U kunt de lezing van Hans Jaap Melissen bijwonen op maandag 20 mei om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek. Toegangskaarten zijn rechtstreeks hier te koop en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs voor bibliotheekleden € 6,- en voor niet-leden € 8,-.