Lezing door Hugo Borst: UITVERKOCHT

Gepubliceerd op: 16 maart 2019 16:42

Hugo Borst

Hugo Borst, schrijver en tv-persoonlijkheid, komt op maandagavond 25 maart naar de Hoofdbibliotheek in Katwijk. De lezing van Hugo Borst wordt door de bibliotheek georganiseerd in het kader van de Boekenweek met als thema: ‘De moeder de vrouw’. Hij vertelt vanaf 20.00 uur onder meer over zijn moeder met Alzheimer en over de boeken die hij over haar schreef ‘Ma’ en ‘Ach, moedertje’.

Hugo Borst en zijn boeken

voorkant boek Ma

Bijna drie jaar lang schreef Hugo Borst wekelijks een column over zijn moeder in het Algemeen Dagblad. Ze leed aan Alzheimer en woonde op een gesloten afdeling in een verpleeghuis. De immens populaire kroniek resulteerde in 2015 in het boek ‘Ma’, over zijn dementerende moeder die onlangs op 89-jarige leeftijd is overleden. Het boek werd een uitzonderlijk groot succes waarin wordt beschreven hoe de ziekte het leven van de moeder van Hugo Borst beïnvloedde. Hugo Borst vindt ‘mantelzorger’ een raar woord, maar dat is wel wat hij was. Drie jaar lang verzorgde hij zijn moeder die aan dementie leed. Op ontroerende en vaak geestige wijze schrijft hij over de ingrijpende gevolgen van haar aftakelende geest. Ook beschrijft hij hoe de onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis verloopt. Intussen haalt hij herinneringen op aan zijn jeugd en aan zijn moeder in betere tijden. ‘Ma’ is een ontroerend en prachtig geschreven portret van een moeder en haar zoon. De openhartige, liefdevolle wijze waarop Hugo over zijn moeder schrijft, roept veel herkenning en emoties op bij zijn lezers. Zelf zegt hij daarover: “‘Ma’ werd onbedoeld een soort Alzheimer voor beginners voor mantelzorgers”.

In het voorjaar van 2017 verscheen het boek ‘Ach, moedertje’, het aangrijpende vervolg op ‘Ma’. Het gaat over het proces van achteruitgang bij ma Borst en de onzekerheid die dat met zich meebrengt.

Brief

In 2016 schreef hij samen met Carin Gaemers een brief naar de toenmalige staatssecretaris Martin van Rijn over de ondermaatse ouderenzorg in Nederland. Deze brief werd in oktober 2016 gevolgd door een manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ met tien punten om de ouderenzorg te verbeteren. Sindsdien geeft hij in televisieprogramma’s ook vaak zijn mening over dit onderwerp.

Erbij zijn?

Het belooft een bijzondere avond te worden met een bevlogen verteller. In de bibliotheek zijn op deze avond ontroerende foto’s tentoongesteld van fotograaf Margi Geerlinks die de dementerende moeder van Hugo Borst vastlegde. Boekhandel Van der Meer verzorgt op 25 maart in de pauze van de lezing de boekverkoop. Verder is team Mantelzorgondersteuning van Welzijnskwartier aanwezig voor eventuele vragen en gesprekken.

Wil je bij deze lezing zijn op maandag 25 maart om 20.00 uur in de Hoofdbibliotheek? Toegangskaarten zijn rechtstreeks hier te koop en in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg. Prijs € 8,- voor leden en € 10,- voor niet-leden.