Filmavond: met het waargebeurde verhaal over een zwijgend protest

Gepubliceerd op: 22 februari 2019 11:45

Filmattributen

De filmavond van 15 mei is alweer de laatste die de bibliotheek dit voorjaar aanbiedt. Om 19.30 uur staat in de filmzaal van Het Dorpshuis in Valkenburg een bekroonde film op het programma over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. De film is gebaseerd op het gelijknamige biografische boek (2006) van de Duitse schrijver Dietrich Garstka. Een film die laat zien dat stilte het luidste protest kan zijn en die gaat over burgerlijke ongehoorzaamheid en solidair zijn. Een prachtig historisch drama, raak en herkenbaar.

Een minuut stilte

Een waargebeurd verhaal. Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eissenhüttenstadt) willen ze uit solidariteit met de gevallen slachtoffers een gebaar maken. Ze krijgen hun hele klas mee en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte. Dit simpele gebaar veroorzaakt flink wat onrust. In eerste instantie doet de schooldirecteur het af als een onschuldige puberdaad. Als het incident echter ter ore komt van het ministerie van Onderwijs beoordeelt de minister het als een contrarevolutionaire daad en eist dat de organisator binnen een week bekend wordt gemaakt. De klas blijft solidair met elkaar en de scholieren weigeren dit, wat verstrekkende gevolgen heeft voor hun verdere leven....

Toegangskaarten

Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere film die aanzet om weer eens in de geschiedenisboeken te duiken? Je kunt erbij zijn. Iedereen is van harte welkom op woensdagavond 15 mei om 19.30 uur in Het Dorpshuis Valkenburg. Toegang: € 6,- voor leden en € 8,- voor niet-leden. Kaarten zijn rechtstreeks hier te koop of in de bibliotheekvestigingen in Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg en via www.bibliotheekkatwijk.nl. De zaal is open vanaf 19.00 uur.