Makersplaets

De Makersplaets is een werkplaats voor makers, een plek waar je kunt creëren en waar ideeën tot leven komen. Het is een ‘doe-afdeling’ waar kinderen van 4 t/m 12 jaar op een interactieve en speelse manier aan de slag gaan met 21ste eeuwse vaardigheden. Er is digitale apparatuur aanwezig, zoals een 3D printer en een vinylsnijder, waarmee kinderen onder begeleiding aan de slag kunnen. De Makersplaets is dé plek in Katwijk waar het draait om ontdekkend leren.

Programmeren

In de Makerplaets staan moderne, computergestuurde machines waarmee kinderen ontdekkend kunnen leren. Op een laagdrempelige manier en met nieuwe technologieën worden nieuwe vaardigheden ontwikkeld.

Bekijk hier de actuele activiteitenagenda

Onze activiteiten

Lego

Kinderen in de leeftijd van 7 t/m 12 jaar kunnen op een ontspannende manier lekker aan de slag met het bouwen van de leukste LEGO modellen, die ze daarna kunnen programmeren met een tablet zodat er beweging in komt. In de Makersplaets van de bieb is LEGO Spike, LEGO WeDo en LEGO Mindstorms aanwezig.

Dash

De dash robot is een leuk te programmeren vriendje voor kinderen vanaf 7 jaar. Hij beschikt over enorm veel sensoren en functie om geluid te maken, maar ook op te reageren. Hij kan dansen, bewegen, obstakels vermijden en licht geven. Alles wat je van een echte robot kunt verwachten.

Micro:bit

De micro:bit is een minicomputertje van 5 bij 5 centimeter waar je van alles mee kunt doen en van maken, er zitten lampjes op die boodschappen kunnen weergeven, het apparaatje registreert beweging en je zou hem bijvoorbeeld kunnen gebruiken om een game te besturen, lampjes te laten branden of zelfs een robotje te besturen.

3D printen

Met een 3D printer in huis dagen wij kinderen uit om zich meer te ontwikkelen in 21ste eeuwse vaardigheden. Ze leren ontwerpen, lossen op creatieve manieren hun ontwerpproblemen op, ontwikkelen ze zich in hun ruimtelijk inzicht, en het allerleukste is natuurlijk het product dat ze mee naar huis mogen nemen. Het 3D printen is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Blue-bot

Blue-bot is een programmeerbare robot voor kinderen van 4-8 jaar. Ze leren hiermee op een leuke en slimme manier programmeren. Zo wordt het logisch denken meer gestimuleerd en ontwikkelen kinderen tevens een beter ruimtelijk inzicht wanneer ze met de robot aan het werk zijn. Blue-bot kan de verschillende commando’s uitvoeren door middel van de knoppen bovenop het beestje.

Makey Makey

Met de Makey Makey kunnen kinderen een eigen toetsenbord maken. Je verbindt de Makey Makey aan een computer, bevestigt de kabels aan (geleide) materialen (denk aan bananen, snoep, water, klei etc) en houd 1 kabel vast. Dan zoek je een spelletje uit en kan je je eigen gemaakte toetsenbord gebruiken om te spelen. Maar je kan het gekker maken. Je kunt de Makey Makey ook aan heel andere dingen vastmaken en voor je het weet kun je piano spelen met een hele tros bananen. Kinderen vanaf 9 jaar kunnen hieraan meedoen.

Bloxels

Kinderen leren hoe ze met Bloxels Builder een eigen platformspel ontwerpen. Ze kruipen in de huid van de gebruiker en ontdekken wat een spel nou precies een 'goed' spel maakt. Op basis daarvan bedenken de kinderen een reeks spelelementen en werken ze het spel verder uit. Ze testen dit ‘prototype’, passen het aan en spelen er uiteindelijk natuurlijk mee! We noemen deze manier van ontwerpen ‘design thinking’.

CoSpaces

In CoSpaces werken kinderen op een leuke en toegankelijke manier aan hun digitale geletterdheid. Kinderen leren programmeren, gaan aan de slag met ontwerpend leren en ervaren hun creaties in VR en AR.

Vinylsnijder

Je ontwerpt zelf je eigen idee en de vinylsnijder zorgt ervoor dat het uitgesneden wordt. Met een heel fijn en wendbaar mesje maakt hij van jouw idee werkelijkheid. Neem een eigen kledingstuk mee zoals een t-shirt dat je wilt pimpen met je eigen ontwerp.