Lezing door schrijfster Jean Kwok

Gepubliceerd op: 1 juli 2014 14:41

Als nu iemand haar bijzondere leven weet te gebruiken als inspiratie voor haar boeken, is het schrijfster Jean Kwok wel. De verhalen uit haar populaire boeken spelen zich af in de echte wereld. Op maandag 2 maart om 20.00 uur komt Jean Kwok in de Hoofdbibliotheek vertellen over haar boeken en haar leven. Van hoe ze arm in Amerika is opgegroeid tot hoe ze in Nederland terecht kwam en full time schrijfster werd.

Jean Kwok

Jean Kwok emigreerde van Hong Kong naar Brooklyn toen ze 5 jaar was en werkte in een kledingfabriek in Chinatown gedurende het grootste gedeelte van haar kindertijd. Een goede opleiding blijkt de enige ontsnapping uit dit leven en zij zet dan ook alles op alles om in aanmerking te komen voor een beurs die toegang biedt tot de betere opleidingen. Ze ontving een studiebeurs voor Harvard, had in die tijd wel vier bijbaantjes, en studeerde af cum laude in Engelse - en Amerikaanse literatuur waarna zij een masters in Fictie behaalde aan de Columbia universiteit.
Ze verhuisde voor de liefde naar Nederland en onderging daar nog een keer het proces van aanpassen aan een andere cultuur, en het moeten leren van een nieuwe taal. Ze gaf Engelse les aan de Universiteit van Leiden en werkte als vertaalster Nederlands-Engels. Toen haar eerste roman werd gepubliceerd is ze met werken gestopt en fulltime gaan schrijven. Jean woont nu in Voorschoten met haar man en twee zoontjes.

Boeken

Haar debuutroman ‘Bijna thuis’ (2010) werd een enorme bestseller en is in 17 landen gepubliceerd. In Amerika was het de leesgroep van Oprah Winfrey die het boek zeer aanprees. Het is het inspirerende verhaal over de jonge immigrante Kimberley in Amerika, een slim meisje dat een dubbelleven leidt dat zich afwisselend afspeelt tussen school een fabriek, en begrijpt dat de toekomst van haar familie in haar handen ligt.
Op indringende wijze wordt verteld over de spanningen bij het immigranten-meisje, opgroeiend tussen twee culturen, omgeven door een taal en een wereld die ze maar half begrijpt. ‘Bijna thuis’ is een onvergetelijke en klassieke roman over een immigrante – een aangrijpend verhaal over leed en triomf, diepe teleurstellingen en liefde. Een prachtige roman, ook speciaal voor jongeren.

Haar meeste recente boek is ‘Dans met mij’ (2014). Over een meisje van Chinese afkomst, dat met haar traditionele vader en haar zusje in Chinatown in New York woont en toevallig haar talent als danseres ontdekt. Een charmant verhaal met een mooie sfeertekening van het leven in Chinatown waar de oudere generatie vasthoudt aan de Chinese traditie. Prettig leesbaar en met een optimistisch slot.

Op maandag 2 maart om 20.00 uur kan iedereen zelf komen kennismaken met Jean Kwok, haar wereld en haar boeken. Behalve goed schrijven kan Jean ook enthousiast vertellen. Tijdens de pauze is er boekverkoop door Boekhandel Van den Berg. Toegangskaarten zijn te koop in alle bibliotheekvestigingen en rechtstreeks hier. Prijs voor bibliotheekleden € 4,- en voor niet-leden € 6,-.